In the press: " A peek into the home of Birgit de Jager: owner of luxury vintage web shop Labellov"

 

Terwijl haar dochter Louise dit jaar de vleugels uitslaat en in Amsterdam gaat studeren, mag Birgit de Jager haar andere baby, Labellov, tien kaarsjes uitblazen. Een mijlpaaljaar dus, met een agenda vol nieuwe plannen.

 

In the press:

 

WIE IS BIRGIT?

• Eigenares van Labellov, een luxetweedehandswebshop met focus op designerhandtassen en -accessoires. Je kunt je spullen binnenbrengen in consignatie, Birgit en haar team doen al het werk.
• Woont in Antwerpen samen met haar man en dochter.
• Verkocht in een vorig leven andere luxegoederen: ze verkocht krab en kaviaar aan hotels en restaurants.
• Heeft grote plannen met Labellov. Dit jaar opende ze een vaste locatie in Knokke en in het najaar volgt ook een winkel in Brussel.

Birgit de Jager woont in de rand van Antwerpen, waar ze het beste van twee werelden vond. “Ik ben graag in de stad, maar vertoef ook graag in de natuur. Hier in Wilrijk ben ik op tien minuten in het centrum van Antwerpen, maar kan ik ook om de hoek naar het park. Ik heb een wandelclubje met vriendinnen en om de paar dagen proberen we toch anderhalf uur samen het groen in te trekken. Ik woon dicht bij mijn werk en dat vind ik heerlijk. Ik deel het huis met mijn man en dochter Louise (18). Die laatste vertrekt binnenkort helaas naar Amsterdam om te studeren. Ach, ik zeg helaas, maar ik ben heel trots dat ze dat doet. Een leeg nest wordt wennen voor ons. Ik heb gezorgd dat ze een dubbel bed heeft zodat ik geregeld kan blijven slapen – ik plan vanaf september veel klantenbezoeken in Amsterdam. Mijn dochter is een plantrekker. Momenteel is ze met een vriendin naar Madrid en ze heeft er de tijd van haar leven. Op mijn 18de was ik ook zo. De reisgenen zitten in ons bloed. Ik ben graag thuis, maar ik ben ook heel graag onderweg.”

 

DESIGN MEETS VINTAGE

“Mijn man houdt van strak design. Ik ben eerder te vinden voor vintage met een frulleke. Ons interieur is dus een compromis. Ik hou van witte muren en voeg dan kleur toe met kussens, vazen en bloemen. Mijn man en ik verzamelen graag mooie stukken, zoals onze Eames-fauteuil met ottomane en kunstwerken die we door de jaren heen verzameld hebben. Op vakantie nemen we altijd iets mee voor ons interieur als herinnering. Zo hebben we in Cuba een mooie zwart-witfoto van Che Guevara gekocht. Al moet niet alles in ons huis van waarde zijn. Een van mijn favoriete items zijn de lippen die in onze woonkamer hangen. Ik heb ze ooit gekocht op een rommelmarkt. Het is geen kunstwerk en het is vroeger vast in veelvoud geproduceerd, maar ik word er ongelofelijk vrolijk van. Het is een leuk hebbeding dat een prominente plaats heeft in ons interieur. Een ander fantastisch stuk is onze grote spiegel met lampjes. Als je voor de spiegel staat, lijkt het alsof de lichtjes in het oneindige verdergaan. Mijn man en ik zijn er beiden meteen verliefd op geworden.”

 

In the press:

 

SPELLETJESAVOND

“De toog in de keuken is de belangrijkste ontmoetingsplaats in ons huis. Na een lange werkdag komen we daar samen. Nu mijn dochter nog thuis is, geniet ik er enorm van om te koken en daarna samen een film te kijken. We zijn ook gezelschapsspelletjesmensen. Ik heb Louise zo vaak Rummikub laten spelen dat ze nooit meer wil meedoen. Maar gezinsavonden zijn bij ons vaak spelletjesavonden met een potje kaarten of yammen. Aangezien ze niet meer zo lang thuis zal wonen, probeer ik die gezinsmomenten echt te koesteren. Ik hou enorm van die huiselijke sfeer. We eten vaak thuis als gezin, maar ik ben geen huismus, eerder een sociaal beest. Ik ga graag op stap met vriendinnen en reizen is mijn grote passie. Laat mij maar niet te lang thuiszitten.”

 

DE KLEERKAST

Als we in iemands kleerkast vintage pareltjes kunnen vinden, is het wel in die van Birgit. “Ik ben zot op kimono’s en kaftans. Ik heb er een paar hele mooie van Dries Van Noten, maar eigenlijk doet het merk er niet toe. Op vakantie ga ik bijvoorbeeld altijd op zoek naar unieke kaftans. Voor ik Labellov begon, verzamelde ik jurken van Missoni, Leonard Paris en Pucci uit de jaren tachtig. Ik had een mooie collectie, maar tijdens de beginjaren van Labellov heb ik het grootste deel verkocht. Daar heb ik nu wel spijt van. Ik heb daarnaast natuurlijk ook een paar mooie tassen. Een van mijn mooiste stukken is een Hermès Constance. Ik heb die ooit in een tweedehandswinkel in Italië op de kop getikt voor een mooi prijsje. Het tasje is volledig in rode velours en was in erbarmelijke staat. Ik heb hem laten oplappen en het is een prachtig stuk geworden. Ik ben nooit een tweede tegengekomen.”

 

In the press:

 

JUBILEUMJAAR

“Labellov bestaat dit jaar tien jaar. In dit jubileumjaar openen we een permanente winkel in Knokke en ook in Brussel starten we een kleine boetiek aan het Georges Brugmannplein. Dat doen we om het voor onze klanten nog makkelijker te maken om handtassen en luxeaccessoires binnen te brengen en te kopen. Antwerpen is vaak moeilijk bereikbaar, daarom willen we met deze depots onze klanten helpen. Ik hoop in de toekomst op nog meer plaatsen in het land locaties te kunnen openen, want we merken dat Belgen hun spullen niet graag opsturen. Onze buitenlandse klanten doen dat wel, maar de Belg wil de tas zelf brengen. Vandaag openen veel boetieks een online winkel. Wij hebben de omgekeerde beweging gemaakt. We zijn online begonnen en na vijf jaar hebben we toch besloten om ook een winkelpunt te openen. Ook al verkopen we 85 % van onze spullen online, die fysieke aanwezigheid is belangrijk.”

 

EMOTIONEEL PROCES

“Wij zeggen altijd tegen onze klanten: ‘Cash your closet’. Er ligt zoveel geld in de kasten en kelders te slapen. Veel mensen beginnen dat nu pas te beseffen. Iedereen is bezig met wat er op de bank staat, crypto’s en onroerend goed, maar vergeten dat die handtas die ze niet gebruiken hen ook geld kan opleveren. Ik heb de afgelopen jaren een grote evolutie gezien. In de tijd van mijn ouders was het not done om je oude kleren te verkopen. Zelfs in onze beginjaren maakten klanten een afspraak om anoniem te kopen en verkopen. Vandaag is dat helemaal anders. De klanten die spullen binnenbrengen, gaan vaak buiten met een ander stuk. Over een paar jaar is de herverkoopmarkt groter dan de gewone retail. Gelukkig maar, mensen doen vaak miskopen, krijgen foute cadeaus of willen door scheidingen of sterfgevallen van bepaalde spullen af. Het is voor veel vrouwen een emotioneel proces om hun spullen te verkopen. Wij zijn een beetje psycholoog, want ieder stuk komt met een verhaal: van een man die zijn vrouw heeft bedrogen tot een cadeau van een onuitstaanbare schoonmoeder (lacht).”

 

“Over een paar jaar is de resale-markt groter dan de gewone retail”

 

COLLECTOR’S ITEM

“Tweedehands is de toekomst, daarvan ben ik overtuigd. Vinted is enorm gegroeid in België, maar ook luxemerken willen vandaag zelf een stuk van de koek. Veel merken beginnen daarom op een of andere manier in resale te investeren. Zo zetten we afgelopen jaar onder andere een mooie samenwerking met Delvaux op poten. High-end luxe heeft nog nooit zo geboomd als nu en ook de herverkoopmarkt groeit enorm. Ik zie toekomst in de mix van de twee. Wij hebben ons gespecialiseerd in Hermès Birkin, Kelly en Constance. Dat zijn collector’s items die hun waarde niet verliezen. Wereldwijd is dat best een kleine wereld, dus als je daarop focust, weten verzamelaars en kenners dat snel. Het merendeel van die tassen verkopen wij dan ook in het buitenland. Alle andere merken verzenden we vooral binnen België.”

 

In the press:

 

“Tweedehands is de toekomst, maar het is niet altijd de eenvoudigste sector. Velen hebben het al geprobeerd, maar moesten na een tijdje toch de handdoek in de ring gooien. Om één stuk te verkopen moet je heel wat handelingen doen. We kunnen bijvoorbeeld niet één T-shirt fotograferen en het daarna twintig keer verkopen. Ieder item is uniek. Een andere uitdaging vandaag zijn de grillen van het internet. Wij investeren enorm veel in SEO en SEA om vindbaar te blijven op Google. Ook de socialmediawereld evolueert zo snel, het vraagt een enorme inspanning om altijd mee te zijn. Gelukkig heb ik een sterk team, waardoor Labellov vandaag een goed geoliede machine is. Mijn rol is vooral overkoepelend. Ik bewaar het overzicht en zet nieuwe plannen uit. De volgende stap? Ik droom van een
winkel in Amsterdam!”

 

“De volgende stap? Ik droom van een winkel in Amsterdam”

 

IN DE SACOCHE

Best verkochte tas van het moment? “We zijn altijd een beetje later met de trends. De it-bag van vorig jaar hebben wij dit jaar massaal in stock. Momenteel is dat de Bottega Veneta Cassette, die verkoopt als zoete broodjes.”

 
Jouw meest gebruikte tas? “De Delvaux Bourgogne draag ik enorm vaak. Ik blijf het een mooi en uniek model vinden. Ik heb hem in een paar kleuren.”
 

Tas met grote emotionele waarde? “De eerste tas die ik ooit heb binnengekregen bij Labellov, is een klein groen avondtasje van Gucci met een bamboe handvat. Het was het stuk dat me deed beseffen dat ik iets goeds in handen heb. Ik heb het nooit over mijn hart gekregen om het tasje te verkopen.”

 
Beste investering? “Sowieso een Hermès Birkin of Kelly. Als je het puur voor de investering doet, mag je de tas niet dragen, maar dat vind ik zonde. Als je jouw Hermès met zorg en liefde draagt, kun je hem wel nog altijd voor dezelfde prijs verkopen.”
 

Beste moment om een tweedehandstas te kopen? “In januari moet je onze site in het oog houden, want dan krijgen we altijd veel nieuwe producten binnen, omdat mensen hun foute cadeaus willen verkopen. Ook tijdens de Super Sales in maart en oktober kun je altijd wat nieuws ontdekken!”

 

In the press:

 

Tekst: Kristin Stoffels. Beelden: Rebecca Fertinel.